Kamariprojektina Lasten vaalit 2021

Lasten vaalit? Eikö ne pitänyt olla kuntavaalit? Kyllä, molemmat vaalit käydään tänä keväänä ja vielä samanaikaisesti. Lasten vaalien idea on alun perin lähtöisin Porista, jossa vanhempiensa kanssa äänestämässä ollut lapsi oli pettynyt suuresti, sillä hän ei saanutkaan äänestää vanhempiensa tavoin. Tästä innoittuneena Lasten vaalit järjestettiin Porissa ensimmäisen kerran vuonna 2017 kuntavaalien yhteydessä ja jo silloin vaalien äänisaalis oli mahtavat 191 ääntä. Vuonna 2017 Porin Lasten vaalien voittaja oli kaikkien tuntema Angry Birds -lintu.

Super suosion siivittämänä Lasten vaalit ovat levinneet valtakunnalliseksi ilmiöksi ja vuonna 2019 europarlamenttivaalien yhteydessä lapset pääsivät äänestämään jo yli 30 kunnassa. Tänä vuonna kuntavaalien yhteydessä rikotaan varmasti taas ennätyksiä! Lasten vaalit ovat puoluepoliittisesti sitoutumattomia ja lapset äänestävätkin fiktiivisiä hahmoja. Lasten vaalit on hauska tapa opettaa yhteiskunnallista vaikuttamista päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille.

Korona tilanne on tuonut haasteita kuntavaalien järjestämisen lisäksi myös Lasten vaalien
toteuttamiseen ja koronasta johtuen äänestys toteutetaan tänä vuonna sähköisesti Lasten vaalien verkkosivuilla. Mukaan on kuitenkin haastettu päiväkoteja ja kouluja, joille on toimitettu sähköinen materiaalipankki joka sisältää esimerkiksi äänestyslipukkeita ja julisteita tulostettavaksi. Imatran Nuorkauppakamari on haastanut mukaan Lasten vaaleihin Imatran kaupungin lisäksi myös Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan kunnan päiväkodit ja koulut.

Jos Sinulla on äänestysikäisiä lapsia, voitte harjoitella äänestämistä ja yhteiskunnallista vaikuttamista Lasten vaalien verkkosivuilla www.lastenvaalit.fi. Vinkkaathan myös koululle ja päiväkodille, että haaste on heitetty ja mukaan kannattaa tietysti lähteä!

Josefina Nissilä
Projektipäällikkö

Lasten vaalit järjestetään virtuaalisesti 26.5. – 13.6.2021.
Kamariprojektina Lasten vaalit 2021
Siirry sivun alkuun